Přilétl mimozemský posel?

24.11.2018
Citace:
https://apod.nasa.gov/apod/ap181120.html - Zhang, Y., Lin, D.N.C. Tidal fragmentation as the origin of 1I/2017 U1 (‘Oumuamua). Nat Astron (2020). https://doi.org/10.1038/s41550-020-1065-8
Zdroj
Umělecká rekonstrukce asteroidu 'Oumuamua, (ESO/M. Kornmesser, CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons).

Na animaci vidíme neobvyklou dráhu asteroidu 1I/2017 U1 'Oumuamua (copy NASA, JPL, Caltech). Po červeně vyznačené dráze by letěl řízen čistě jen gravitací. Ve skutečnosti Sluneční soustavu opouští po modře vyznačené trase. Nejspíš ho urychlují plyny odpařující se z povrchu nebo proudící z nitra nebo tlak slunečního záření. Jednoznačný verdikt doposud nezazněl. Astronomové z Harvard Smithsonian Center for Astrophysics proto spekulují, že může být umělého mimozemského původu. 'Oumuamua i s tou čárku na počátku znamená havajsky posel, který k nám byl vyslán z dávné minulosti. Jde o první pozorované těleso, které k nám přiletělo z oblastí mimo Sluneční soustavu, a to směrem od souhvězdí Lyry.

Na obrázku vidíme uměleckou rekonstrukci asteroidu (ESO/M. Kornmesser, CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons). I když o rozměrech nepanuje shoda, není pochyb, že jde o těleso velmi protáhlého tvaru s poměrem os 5 : 1 : 1. Odhadované rozměry činí 100 m–1.000 m × 35 m–167 m × 35 m–167 m. Proměnlivá jasnost ukazuje, že `Oumuamua díky svému tvaru nerotuje jednoduše kolem hlavní osy. Jeho pohyb připomínající spíše převalování nazývají astronomové excitovaná rotace (angl. tumbling).

22.4.2020: Neobvyklý doutníkovitý tvar asteroidu 'Oumuamua mohly způsobit silné slapové síly při těsném průletu kolem hmotné hvězdy. Teplo vznikající působením slapových sil rovněž přispělo k utváření asteroidu 'Oumuamua. Roztavení a ztuhnutí zpevnilo povrch. „Tento proces vysvětluje nejen povrchové barvy 'Oumuamuy a nepřítomnost viditelné komy, ale i suchost takových mezihvězdných objektů. Poměr dlouhé a krátké osy může být pro tyto objekty dokonce větší než deset ku jedné,“ doplňuje spoluautor publikace Yun Zhang z University of California.

 
Odeslat komentář k článku "Přilétl mimozemský posel? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Přilétl mimozemský posel? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace